Monumentale kassen Mea Vota kunnen er weer 100 jaar tegen.
Monumentale kassen Mea Vota kunnen er weer 100 jaar tegen: ‘Elke tuinder in Huissen had vroeger ook druiven in een kas’
Het tuinderscomplex Mea Vota in Huissen kan er weer honderd jaar tegen. De laatste van de vijf monumentale kassen wordt nu door de vrijwilligers onder handen genomen. Eind volgende maand is de renovatie afgerond en staan de kassen weer als een huis.
De vooroorlogse kassen waar vroeger naast druiven ook verschillende soorten groenten werden gekweekt, waren op. Het dunne, vaak kapotte glas moest worden vervangen door dikker glas. En de roeden voor de dakconstructie waren aan vernieuwing toe.
Gaaf ensemble
,,Wij willen dit tuinderscomplex midden in een woonwijk in Huissen voor het nageslacht bewaren. Het gehele complex vormt een bijzonder gaaf ensemble wat in het gehele gebied nagenoeg niet meer voorkomt en voor tuinbouwhistorie behouden moet blijven. Want elke tuinder in Huissen, ongeacht wat hij verbouwde, had ook altijd druiven in een kas om extra inkomsten te hebben als het seizoen voor de groenten voorbij was”, zegt Henk Gerdsen, voorzitter van Stichting Mea Vota (‘Mijn Wens’). Die tuinbouwhistorie wordt goed weergegeven in het museum dat deel uitmaakt van het complex. Dat trekt 4000 tot 5000 bezoekers per jaar.
Huissen telde ooit ruim 300 druivenkassen. Daarnaast werden her en der in Huissen en omgeving groenten en planten gekweekt. Ook was de tabaksteelt jarenlang belangrijk in Huissen. ,,In 1983 stonden hier rond de Bloemstraat in Huissen veertig kassen. Hier werden druiven, abrikozen en pruimen gekweekt. Door de oprukkende woningbouw dreigden alle kassen te verdwijnen. Op dit terrein zouden 350 woningen worden gebouwd. De grond was al verkocht. Maar gelukkig hebben wij vijf kassen van de sloop kunnen redden.”
Sparen
In 2016 zijn de 35 vrijwilligers van Mea Vota begonnen met het renoveren van de eerste kas. Via de opbrengst van de verkoop van druiven – jaarlijks 10.000 euro – en vrijwillige bijdragen van bezoekers van het complex en met steun van fondsen en andere sponsors zijn inmiddels vier kassen weer up-to-date.
,,Wij hebben er echt voor moeten sparen. De renovatie van de duurste kas kostte bijvoorbeeld 63.000 euro en die van de goedkoopste 45.000 euro. We krijgen geen subsidie, wij moeten onszelf bedruipen”, zegt Gerdsen.
Karkas
Van de vijfde kas staat alleen nog het karkas. Het staal is het enige wat nog herinnert aan de oude kas. Het glas en de roeden worden compleet vernieuwd. En dan kunnen de bezoekers straks hun ogen weer uitkijken als de druiven beginnen te groeien. Onder hen veel basisschoolleerlingen. ,,Dit haar hebben wij al drie scholen op bezoek gehad. De vierde komt binnenkort.” Het komt voor dat kinderen die ons complex bezoeken er geen idee van hebben hoe broccoli er uitziet
Henk Gerdsen, Voorzitter Stichting Mea Vota.
Een bezoekje aan de kassen, onder begeleiding van vrijwilligers, is volgens Gerdsen voor de scholieren geen overbodige luxe. ,,Wij geven hen altijd opdrachten mee. De resultaten zijn soms bijzonder. We leggen bijvoorbeeld vijf stukken fruit of groente op een tafel. De leerlingen moeten er het goede naambordje bij plaatsen. Het komt voor dat kinderen geen idee hebben hoe broccoli er uitziet.”
Zijden draadje
Ook daarom is hij blij dat Mea Vota alle stormen heeft weten te doorstaan. Door intensivering, schaalvergroting, vernieuwing en woningbouw gaat het karakteristieke kleinschalige glastuinbouwgebied, met zijn specifieke kassen rond het gebied Huissen en Angeren, volgens Gerdsen steeds meer verloren.
,,De meeste kassen hebben geen functie meer”, zegt Gerdsen. Ze moeten, als het aan de grondeigenaars ligt, plaatsmaken voor woningbouw. De tuinbouwbedrijven zijn verhuisd naar het glastuingebied NEXT Garden op de grens van Huissen en Bemmel. ,,Bij ons kun je dan nog zien hoe het er vroeger aan toeging.”
Mea Vota aan Boskoops Glorie 33 open zijn we van 1 april tot 1 november.
voor bezoekers. Bron: Berrie van Helden, de Gelderlander.